Kanapki z jego udziałem są przepyszne.
Dodałam tutaj ziarna słonecznika, dyni i lnu ale można zmieniać i dodać złoty len, czy czarnuszkę albo sezam czarny, też będzie ok.
Chleb pszenny na drożdżach z ziarnami.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
- 1000 g mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego + do posypania
- 3 łyżeczki soli
- 650 g wody
- 33 g świeżych drożdży
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w 100 g wody.
- Do misy wsypałam mąkę, sól, ziarna i wlałam rozpuszczone drożdże i resztę wody, wymieszałam dokładnie aż składniki się pięknie połączyły.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Po tym czasie spryskałam wierzch wodą, posypałam ziarenkami lnu.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut, lub do suchego patyczka.
- Upieczone chleby od razu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zaćmienie księżyca 27.08.2018 r - 21:10 |
3 komentarze
Chleb dla leniwych , to ja:) Może w koncu spróbuję upiec:)
OdpowiedzUsuńPolecam Loyal Pat, koniecznie spróbuj upiec a potem zajadaj i pochwal się jak wyszedł.
UsuńJak kiedyś to zrobię to dam znać:):):
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.