Są przepyszne, delikatne ciasto, puszyste i rewelacyjna kaszanka, coś pysznego.
Ciasto zrobiłam dzień wcześniej i rosło w lodówce, ale równie dobrze można zrobić tu i teraz a rośnie ono około godziny.
Dla mnie robienie ciasta drożdżowego które rośnie w lodówce jest wygodne bo nie muszę czekać po pracy aż wyrośnie tylko lepię od razu.
Sakiewki drożdżowe z kaszanką.
Składniki: 4 porcje
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 15 g świeżych drożdży
- 260 ml wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 4 kaszanki pikantne dobrej jakości
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 małe jabłka
- sól morska
- szczypta cynamonu
- sos hoisin do podania
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól, olej, cukier, wlałam wodę i wyrobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Wyrabiałam je 5 minut, przełożyłam do pojemnika z pokrywka i wstawiłam na noc do lodówki.
- Jeśli nie wkładacie do lodówki ciasto rośnie około godziny.
Przygotowanie farszu:
- Z kaszanki zdjęłam osłonki, pokroiłam w drobną kostkę cebulę, pokroiłam w kosteczkę jabłka.
- Na rozgrzanej mieszance oleju i masła podsmażyłam najpierw cebulę, potem dodałam pokrojoną w plastry kaszankę, smażyłam 3 minuty i dodałam jabłka.
- Smażyłam aż jabłka się rozpadły, jakieś 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i szczyptą cynamonu, pozostawiłam do wystudzenia.
Przygotowanie sakiewek:
- Wyjęłam ciasto z pojemnika, zagniotłam i podzieliłam na 20 części
- Każdy kawałek rozwałkowałam na placek na który nakładałam porcję farszu i zlepiałam brzegi placka w sakiewkę.
- Sakiewki przykryłam i pozwoliłam im rosnąć 30 minut.
- Sita bambusowego parowaru posmarowałam olejem, ustawiłam go na garnku z wrzącą wodą i parowałam wyrośnięte sakiewki 15 minut.
- Podałam z sosem hoisin.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czerwony księżyc 27.08.2018 r ok. 23:00 |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.