Klikając w etykietę chleby i bułeczki znajdziecie mnóstwo inspiracji na domowe pieczywo.
Dziś jednak pomówmy o chlebie w którym chrupie słonecznik, skórka a miąższ jest mięciutki i sprężysty, idealny.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Jak zrobić zakwas? klikajcie i zarabiajcie, to nic trudnego.
Chleb śniadaniowy na zakwasie ze słonecznikiem.
Przygotowanie chleba: 2 foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- czubata łyżka zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 100 g wody
Chleb właściwy:
- 1000 g mąki pszennej T 650
- 20 g soli
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- zaczyn jw.
- 900 ml wody
- mak i słonecznik do posypania
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, wymieszałam.
- Potem wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, nakryłam miskę folia spożywczą i odstawiłam na blacie kuchennym na 8 - 12 godzin.
- Zaczyn urośnie i opadnie.
Przygotowanie chleba.
- Do miski wlałam zaczyn, dodałam wodę i sól, wymieszałam.
- Teraz wsypałam słonecznik i mąkę i wymieszałam do połączenia składników.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
- Foremki włożyłam do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie na noc.
- Rano spryskałam wodą, posypałam słonecznikiem i makiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, po czym wyjęłam je z foremek i dopiekałam jeszcze 8 minut bez.
- Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hortensje |
4 komentarze
domowy chleb najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
Usuńświetny chleb
OdpowiedzUsuńDziękuję Maju.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.