Polecam gorąco upieczcie sobie taki chlebek, nie będziecie żałować.
Dziś zjadłam dwie pajdy z masłem, pycha.
Pszenno - gryczany chleb na zaczynie.
Składniki:
Zaczyn I:
- 250 g mąki gryczanej
- 200 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
Zaczyn II:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 200 g wody
- 10 g świeżych drożdży
Chleb właściwy:
- oba zaczyny
- 50 g mąki żytniej T 720
- 50 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie chleba:
- Wszystkie składniki na zaczyn I wymieszałam, nakryłam miskę folia spożywczą i odstawiałam na 12 godzin.
- Wszystkie składniki na zaczyn II wymieszałam, nakryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 12 godzin.
- Do misy robota dodałam oba zaczyny, mąki, sól, rozpuszczone w 50 ml wody drożdże, miód i olej i mieszałam do połączenia składników, potem wyrabiałam mieszadłem hakowym dość luźne ciasto 6 minut, - ręcznie należy wyrabiać 10 minut.
- Nakryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut, lekko podrośnie.
- Potem wyjęłam ciasto na blat i delikatnie składałam w kopertę lekko je rozciągając.
- Jeśli ciasto się rozlewa wystarczy trochę podsypać mąką.
- Następnie ciasto uformowałam w kulę i przełożyłam do garnka żeliwnego
- - średnica minimum 24 cm - i pozostawiłam do wyrastania na kolejne 30 minut.
- Następnie garnek nakryty pokrywką wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 250 C z opcją grzania góra/dół.
- Od momentu osiągnięcia temperatury przez piekarnik piekłam 20 minut, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 15 - 20 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ujeździe |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.