Polecam zatem dobry, chleb na zakwasie, jest miękki i sprężysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, jest rewelacyjny.
Łatwy w wykonaniu i szybko znika, spróbujcie.
Żytnio - orkiszowy chleb śniadaniowy z ziarnami.
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego na mące pełnoziarnistej
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej razowej T 2000
- cały zaczyn jw.
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 500 g mąki żytniej razowej T 2000
- 100 g pestek dyni + do posypania
- 1000 g wody
- 20 g soli
- Rano, na dzień przed pieczeniem chleba.
- Do miski wlałam wodę, dodałam zakwas i mąkę i wymieszałam dokładnie.
- Miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 14 godzin - u mnie na cały dzień.
Przygotowanie chleba:
- Po tym czasie, czyli u mnie wieczorem do dużej miski włożyłam cały zaczyn, wodę, sól wymieszałam.
- Teraz dodałam mąki i pestki dyni i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, otrzepałam nadmiar.
- Ciasto chlebowe przełożyłam do foremek, każdą oddzielnie wstawiłam do torby foliowej, zawiązałam i wstawiłam je do lodówki na całą noc.
- Rano wyjęłam wyrośnięte do brzegów foremek chleby, spryskałam je i posypałam pestkami dyni.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Rusałka |
2 komentarze
Śliczny chlebek. Na pewno wspaniale smakował:)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.