Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką.
Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem.
Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego na mące żytniej razowej T 2000
- 100 g mąki żytniej razowej T 2000
- 100 g wody
- cały zaczyn
- 800 g wody
- 20 g soli
- 500 g mąki żytniej T 720
- 300 g mąki żytniej razowej T 2000
- 125 g pestek słonecznika - 1 szklanka
- 105 g pestek dyni - 1 szklanka + do posypania
Przygotowanie:
- Do miski włożyłam zakwas żytni, dodałam wodę, wymieszałam.
- Dodałam teraz mąkę i ponownie wymieszałam, miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 6 - 8 godzin.
- Po tym czasie do zaczynu dodałam wodę na chleb, sól, dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i pestki, wymieszałam do połączenia składników.
- Foremki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto na chleb.
- Keksówki włożyłam do reklamówek, zawiązałam i zostawiłam na blacie kuchennym na 12 godzin lub noc.
- Chleb wyrośnie do wysokości foremek.
- Potem spryskałam wierzch chleba wodą, posypałam pestkami dyni i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Wyjęłam chleby z foremek i dopiekałam jeszcze przez 10 minut bez foremek.
- Studziłam chlebki na kratce.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Muchołówka szara |
2 komentarze
Cudowne chlebki!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.