Ja ją pokochałam a czy Wam przypadnie do gustu, napiszcie jak zrobicie.
Zupa jest treściwa i pożywna, idealna na jesienny dzionek.
Polecam gorąco.
Zupa z soczewicą, ziemniakami i szynką.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 350 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 450 ml wody
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1000 ml bulionu drobiowego
- 225 g ziemniaków
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 125 g wędzonej szynki lub kabanosów wieprzowych
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie zupy z zieloną soczewicą:
- Soczewicę przebrałam i opłukałam.
- Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobna kostkę.
- Obrałam i posiekałam cebulę i czosnek a także obrałam i drobno pokroiłam marchew.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w małą kostkę, ok. 1/2 cm.
- Masło rozgrzałam w garnku, dodałam cebulę, czosnek, mięso, marchew i dusiłam przez 4 - 5 minut, mieszając aż warzywa i mięso zmiękły.
- Dodałam teraz soczewicę, liść laurowy, rozmaryn, wlałam wodę i zagotowałam.
- Gotowałam zupę na małym ogniu przez 10 minut.
- Wlałam teraz bulion, dodałam ziemniaki, pastę pomidorową, pokrojone kabanosy lub szynkę i gotowałam przez 25 - 30 minut.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem.
- Podałam w ciepłych talerzach posypaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements
"Podróże małe i duże"
Pałac w Walewicach - wejście od strony ogrodu i rzeki Mroga |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.