Tak oto powstała zupa krem z żółtych pomidorów.
Stwierdziłam jednak że same pomidory będą za mdłe i dodałam do nich marchew i pieczoną, aromatyczną paprykę.
Zupa jest kremowa i przepyszna, ma lekko dymny zapach a dodatek czarnej soczewicy - belugi - dodaje zupie charakteru.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Zupa z żółtych pomidorów z belugą.
Składniki:
- 1000 g żółtych pomidorów
- 2 duże żółte papryki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 400 - 500 ml bulionu warzywnego
- olej do smażenia - 2 łyżki
- 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
- 2 szklanki wody
Przygotowanie zupy z pomidorów:
- Najpierw opiekłam nad płomieniem papryki aż skórka stała się czarna, włożyłam je do pojemnika z pokrywką, poczekałam 15 minut aż lekko przestygła i zdjęłam z niej skórę.
- Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki a cebulę w ćwierćplasterki.
- Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
- Na oleju podsmażyłam w garnku cebulę, potem dodałam marchew, pomidory a na końcu dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, kurkumę.
- Smażyłam 5 minut i zalałam całość bulionem, gotowałam 30 minut.
- Potem zupę zmiksowałam na krem, doprawiłam solą, pieprzem, cukrem a na sam koniec dodałam sumak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Soczewice zalałam woda i gotowałam aż stała się al'dente - u mnie 20 minut, lekko posoliłam pod koniec gotowania.
- Podałam zupę z belugą.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Łęczycy |
2 komentarze
idealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.