Dodałam tutaj ulubione chorizo, tak na styl hiszpański i warzywa pachnące słońcem.
Danie wyszło wybornie smakowite i polecam każdemu na pyszny obiad czy kolację, zależy od Waszych gustów i preferencji.
Jajo sadzone w warzywach czyli moja wersja szakszuki.
Składniki: 4 porcje
- 200 g cienkiej kiełbasy chorizo
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- 300 g ziemniaków
- 10 czerwonych pomidorków cherry
- 10 żółtych pomidorków cherry
- 4 jaja
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki grubego posiekanego szczypioru
Przygotowanie:
Smacznego.
Przepis własny.
- Kiełbasę chorizo pokroiłam w plasterki.
- Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam na nich kiełbasę, podsmażoną wyjęłam łyżką cedzakową na talerz.
- Szalotkę posiekałam i zeszkliłam na tłuszczu z patelni.
- Ziemniaki obrałam, dokładnie osuszyłam i pokroiłam w cząstki, dodałam na patelnię i smażyłam od czasu do czasu mieszając przez 20 minut aż ziemniaki zmiękły a z zewnątrz ładnie się zrumieniły.
- Pomidorki poprzekrawałam na połówki i wrzuciłam na patelnię, smażyłam 3 minuty.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Włożyłam kiełbasę z powrotem na patelnię.
- Warzywa na patelni równo rozłożyłam, zrobiłam 4 wgłębienia - dołki, do których wbiłam jaja.
- Posoliłam jaja i na chwilę nakryłam patelnię pokrywką.
- Jak jaja się ścięły podałam od razu, posypane grubym szczypiorem, pieprzem i papryką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Galeria Browarna - Łowicz |
2 komentarze
Jakiś czas temu miałam okazję próbować szukszuki w knajpie i bardzo mi smakowała :) Dzięki za przepis! Chętnie spróbuję zrobić ją sama
OdpowiedzUsuńPróbuj i ciesz się smakiem Marto.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.