Ciasto jest delikatne i "mokre" takie lubimy bardzo.
Dodatkiem są tu świeże brzoskwinie, dobre będą także te z puszki.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 torebki budyniu waniliowego
- 1000 ml mleka
- 1000 g brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę, potem dodałam mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wlałam rozpuszczone i przestudzone wcześniej masło, zmiksowałam.
- Budyń ugotowałam tak jak na opakowaniu stosując wszystkie 3 torebki na litr mleka.
- Brzoskwinie obrałam z pestek.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią trochę więcej niż połowę ciasta.
- Na cieście ułożyłam połówki brzoskwiń, a na nie wylałam gorący budyń.
- Na budyń wylałam resztę ciasta.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego Ani.
"Podróże małe i duże"
Łabędź z Ujazdu |
2 komentarze
Chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAleż polecam gorąco Reniu, napisz czy smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.