Ta którą dziś przedstawiam to smak, aromat i wygląd.
Idealna na śniadanie czy na podwieczorek, polecam gorąco.
Ciasto z jabłkami i budyniem.
Składniki: forma 25 x 30 cm
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 250 g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1000 g jabłek obranych
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam pokrojone masło, ksylitol, jajo i proszek do pieczenia i zagniotłam ciasto.
- Podzieliłam je na dwie części, mniejszą i większą mniej więcej 2/3 i 1/3.
- Większą częścią wylepiłam dno blaszki i wstawiłam do lodówki razem z mniejszą częścią.
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam cukier, cynamon i kisiel, wymieszałam.
- Na spód z ciasta wysypałam bułkę tartą aby wchłaniała sok z jabłek i nie upiekł się zakalec.
Przygotowanie budyniu:
- Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowałam budyń a jak przestygł wylałam go na jabłka i równo rozprowadziłam.
- Pozostałe ciasto rozwałkowałam na kształt foremki i nakryłam górę ciasta.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po całkowity wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa dzwonnica w Pierzchnicy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.