Zapraszam wszystkich na przepyszną zapiekankę.
Zapiekanka z bakłażana.
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 4 duże ziemniaki
- 500 ml soku wielowarzywnego
- 1/2 pęczka koperku
- 3 dymki ze szczypiorem
- sól morska
- pieprz czarny
- cynamon mielony
- oliwa z oliwek do skropienia blaszki
- 250 g sera ricotta
- 130 g sera gouda
- 45 g sera Złoty Lazur
Przygotowanie zapiekanki:
- Najpierw umyłam i osuszyłam warzywa, ziemniaki obrałam ze skórki.
- Bakłażana i cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
- Posiekałam dymkę ze szczypiorem, posiekałam koperek.
- Ziemniaki pokroiłam w cienkie plastry, starłam na tarce o grubych oczkach ser gouda, twardy.
- Teraz układałam zapiekankę.
- Blaszkę wysmarowałam oliwą, ułożyłam na dnie ziemniaki, na nie rozsypałam 1/3 startego sera i 1/3 plastrów cukinii, zalałam 330 ml soku warzywnego - takiego z butelki, miałam Dawtona, bo według mnie są jednymi z lepszych na rynku - posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Teraz ułożyłam łyżeczką ricottę na całej powierzchni, posypałam cebulką ze szczypiorkiem i koperkiem oraz 1/3 sera gouda.
- Polałam całość 160 ml soku warzywnego, ułożyłam plastry bakłażana, oprószyłam cynamonem, skruszyłam Złoty Lazur.
- Zalałam wszystko resztą soku warzywnego oraz posypałam resztą sera.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut aż ser na górze ładnie się zrumienił.
- Po upieczeniu należy odczekać z 15 minut aby zapiekanka przestygła przed nakładaniem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł czarny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.