Chleb upieczony jest ze sporą ilością miodu ale nie jest słodki, idealny do kanapek zarówno z serem czy wędliną.
Jeśli nie potrafisz upiec chleba lub jeszcze nie piekłeś, ten bochen na pewno Ci się uda, polecam.
Zakwas zrobicie według przepisu poniżej.
Chrupiące migdały w jego wnętrzu idealnie pobudzą przewód pokarmowy do pracy z rana czy z wieczora.
Chleb na zakwasie pszennym, z miodem i migdałami.
- 250 g pszennego zakwasu
- 100 g miodu
- 50 g mleka
- 3 łyżki masła
- 3 jajka
- 340 g mąki pszennej T 650
- 5 g drożdży instant
- 1/3 łyżeczki soli
- 60 - 70 g migdałów
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Najpierw pokroiłam migdały, nie za drobno, w łupinach.
- Masło i mleko włożyłam do garnka, dodałam miód i podgrzewałam aż miód się rozpuścił.
- Teraz do mleka dodałam jajka i dobrze wymieszałam.
- Dodałam teraz drożdże, zakwas, mąkę i sól i dokładnie wyrobiłam hakami robota, ciasto jest lepkie i przykleja się do łyżki czy dłoni.
- Na sam koniec w misce wylądowały migdały i jeszcze chwile wyrabiałam aż migdały równo się rozprowadziły.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
- Kawałek folii spożywczej nasmarowałam olejem i tym kawałkiem strona z olejem do ciasta, nakryłam foremkę.
- Odstawiłam chleb do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny, czasami rośnie dłużej, czasami krócej, zależy to od temperatury otoczenia.
- Wyrośnięty chleb posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 180 C i piekłam 40 minut.
- Patyczek wbity w chleb musi być suchy.
- Skórka chleba dość szybko się rumieni więc po 15 minutach nakryłam foremkę folia aluminiową.
- Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Do wypieku chleba użyłam zakwasu pszennego z tego przepisu.
"Podróże małe i duże"
Trzciniaczek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.