Kremowy sernik a na wierzchu mus ze śliwek zapieczony w piekarniku, prawie jak powidła śliwkowe, pyszności.
Nawet zapakowany jako śniadanko do pracy czy szkoły będzie idealnym posiłkiem, polecam.
Sernik ze śliwkami i musem śliwkowym.
Składniki: tortownica 24 cm
Spód:
- 150 g pełnoziarnistych herbatników
- 3 czubate rozpuszczone łyżki masła
- 750 g tłustego twarogu
- 3 pełne łyżki kwaśnej gęstej śmietany 12%
- 6 jaj
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 16 dużych śliwek np. mieszaniec lub dąbrowicka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- Do malaksera wkruszyłam herbatniki, dodałam rozpuszczone masło i zmiksowałam na mokrą kruszonkę.
- Można herbatniki utłuc tłuczkiem i połączyć z rozpuszczonym masłem.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, ugniotłam i wstawiłam do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie musu:
- Śliwki umyłam, osuszyłam, wyjęłam pestki i włożyłam do garnka, wsypałam cukier i zagotowałam.
- Gotowałam 15 minut a potem zmiksowałam całość na gładki mus, pozostawiłam do przestygnięcia.
Przygotowanie masy serowej:
- Do misy malaksera wkruszyłam twaróg, nie mieliłam, tylko zmiksowałam ze śmietaną.
- Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę.
- Do twarogu dodałam masę jajeczną i mąkę i zmiksowałam na jednolitą masę serową.
- Ser wylałam na wystudzony spód w tortownicy.
- Na ser wylałam przestudzony mus śliwkowy i widelcem przemieszałam mus z serem.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Na dnie piekarnika wstawiłam foremkę z wrzącą wodą.
- Upieczony sernik zostawiłam na 30 minut w lekko uchylonym piekarniku.
- Potem wyjęłam i wystudziłam a na noc wstawiłam do lodówki.
- Smakuje obłędnie jak jest schłodzony.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zalew Chańcza - świętokrzyskie |
4 komentarze
Na pewno jest pyszny:))ja kiedyś robiłam z powidłem:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńŚliwki jak się upieką smakują jak najlepsze powidła, pozdrawiam.
UsuńCudowny serniczek <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.