Moja wersja przewiduje jeszcze dodatkowo mięso mielone, dzięki temu jest treściwsza i przepyszna.
Uwielbiam panzanellę, uwielbiam także wersję z mięsem.
Polecam gorąco teraz na początek jesieni.
Panzanella, sałatka toskańska z mięsem.
Składniki: 4 porcje
- 2 małe bakłażany
- 1 kalarepka
- 1 mała cukinia
- 3 kromki chleba czerstwego na zakwasie
- duży pomidor
- oliwa z oliwek
- listki bazylii z 2 gałązek
- sól morska
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mała czerwona cebula
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki a'la panzanella:
- Pokroiłam w słupki bakłażany wraz ze skórką.
- Pokroiłam w słupki obraną kalarepkę.
- W półplasterki pokroiłam cukinię wraz ze skórką.
- Kromki chleba pokroiłam w kostkę centymetrową.
- Ułożyłam warzywa i chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropiłam obficie oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Na łyżce oliwy podsmażyłam mięso mielone, dodałam koncentrat, posiekaną cebulę.
- Smażyłam 5 minut aż powstały z mięsa grudki.
- W misce wymieszałam upieczone warzywa, mięso, posiekaną bazylię, sól i pieprz, oraz pokrojonego w dużą kostkę pomidora.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Powój czerwcowy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.