Zrobiłam z manioku potrawkę, placki z manioku, zapraszam do skorzystania z pomysłów.
Dziś pulpety, pieczone w piekarniku, bez dodatkowego tłuszczu czyli zdrowe, a do tego pyszne i pożywne.
Zachęcam do spróbowania.
Maniokowe pulpety .
Składniki:
- 700 g obranego korzenia manioku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 6 - 7 łyżek mąki z tapioki
- sól morska
- pieprz czarny
- kwaśna śmietana 12% do podania
- koperek do posypania
Przygotowanie:
- Maniok obrałam ze skóry, obrałam także cebulę i czosnek.
- Starłam warzywa na tarce o drobnych oczkach.
- Powstała tak papka jak na placki ziemniaczane tylko gęściejsza, do której wbiłam jajo, posoliłam, dodałam pieprzu i wsypałam mąkę z tapioki - czyli mąkę właśnie z manioku, wymieszałam wszystko dokładnie.
- Z masy ulepiłam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- One podczas pieczenia trochę się spłaszczą.
- Piekłam maniokowe kulki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 40 minut.
- Podałam pulpeciki z kleksem kwaśnej śmietany posypane koperkiem.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Mniszek lekarski zwany mleczem |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.