Czasami zastanawiam się czy udało mi się kogoś namówić na upieczenie własnych bułek? czy smakowały? czy się udały? napiszcie mi o tym.
A teraz po raz kolejny namawiam do upieczenia bułek bo warto.
Bułki pszenne z pestkami dyni.
Składniki: 10 bułek
- 210 g mąki pszennej T 450
- 440 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 35 g świeżych drożdży
- 450 ml zimnej wody
- 100 g pestek dyni + do posypania na wierzchu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie bułek z pestkami dyni:
- Drożdże rozpuściłam w zimnej wodzie.
- Do misy robota wsypałam mąki, sól, pestki dyni i wymieszałam a potem wyrabiałam mieszadłem hakowym aż ciasto stało się elastyczne.
- Odstawiłam ciasto w misce,
- nakryte ściereczką do wyrastania na około 50 - 60 minut.
- Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość
- wyjęłam je na blat, zagniotłam, złożyłam w kopertę i pozostawiłam na 10 minut.
- Podzieliłam ciasto na 10 części, z każdej zrobiłam bułeczkę.
- Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarowałam roztrzepanym jajem, wymieszanym z mlekiem, posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 250 C z termoobiegiem przez 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 5 - 8 minut.
- Temperaturę bez termoobiegu zmniejszcie do 220 i 170 C.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pierwszy na świecie spawany most w Maurzycach na rzece Słudwii |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.