Można je zajadać z zupą kremem, można je zajadać same z jajem i sałatką, można je zabrać do pracy, można z nimi zrobić wszystko.
Smakują znakomicie i dlatego warto je sobie przygotować, polecam gorąco.
Smażone placki z ziemniaków i pieczarek.
- 500 g ziemniaków
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej T 650
- 4 jajka + 1 do masy
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- sól morska do smaku
- pieprz czarny
- 1 łyżka octu
- pomidory, rzodkiewki, sałata do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrała, pokroiłam w kostkę, ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, a ziemniaki rozgniotłam widelcem.
- Obrałam i posiekałam cebulę, pieczarki pokroiłam w kostkę.
- Pomidory, rzodkiewkę i sałatę, wymieszałam z sokiem z cytryny i łyżką oleju.
- Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam cebulę 2 - 3 minuty a potem dodałam pieczarki i dusiłam jeszcze 4 - 5 minut, przestudziłam.
- Do ziemniaków dodałam masę pieczarkową, jajo, mąkę, sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek, wymieszałam całość na jednolitą masę.
- Uformowałam 8 placków - kotletów i smażyłam je z obu stron na złoty kolor na reszcie oleju.
- W garnku zagotowałam wodę z octem i jak zawrzała zrobiłam w niej widelcem wir.
- Jajo wbiłam do szklaneczki a potem wylałam na ten wir w wodzie.
- Gotowałam jajo 2 minuty i tak do końca jaj.
- Podałam placki z jajem w koszulce na sałacie.
Smacznego.
Pomysł z gazety.
"Podróże małe i duże"
Skrzynia zdobiona motywami łowickimi |
2 komentarze
Lubimy takie kotleciki i robię je co jakiś czas ale bez jajka w koszulce.
OdpowiedzUsuńJak pewnie pamiętasz jem tylko jajka na twardo.
Pozdrawiam:)
Pewnie wiesz co możesz aby być zdrową Lusiu, te placuszki są mega =, nawet bez jaja.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.