Ja jeszcze takowej nie spotkałam ale wszystko przede mną.
Dziś pizza, właśnie z tymi papryczkami, znakomita na razowym spodzie, polecam, połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej.
Szybka pizza z pomidorami.
Składniki:
Ciasto na spód:
- 200 g mąki pszennej graham T 1850
- 300 g mąki pszennej T 500
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- sos do posmarowania jak do okonomiyaki
- 1 duży pomidor
- 100 g papryczek Padrón
- 80 g sera królewskiego - brzeg spodu pizzy
- 4 - 5 łyżek startego sera manchego
- oliwa do skropienia pomidorów
Przygotowanie pizzy:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy robota i wymieszałam a potem wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne i plastyczne.
- Odstawiłam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
- Potem rozciągnęłam ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt owalu.
- Ser królewski pokroiłam w słupki i umieściłam go na brzegu pizzy, zawijając ciastem.
- Posmarowałam ciasto sosem, ułożyłam plastry pomidora i pomiędzy nimi papryczki, posypałam startym serem i skropiłam oliwą.
- Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bocian |
2 komentarze
Oj zjadłam bym taką pyszności
OdpowiedzUsuńNic tylko zrobić i zajadać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.