Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso.
Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy odpowiednio je przygotować aby nie przesuszyć bo wówczas jest niesmaczne.
Ja dziś upiekłam ptaka zwijając go w szynkę parmeńską, z jabłkami i ziemniaczkami.
Rezultat jest taki że obiad zniknął bardzo szybko z talerzy, polecam gorąco.
Perlica pieczona z jabłkami, podana z ziemniaczkami.
Składniki: 4 porcje
- 1 perliczka ok. 1000 g
- 10 - 15 plastrów szynki parmeńskiej
- 3/4 - 1 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa do skropienia ptaka
- ok. 600 g ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- fasolka szparagowa do podania
Farsz:
- 1 jabłko średniej wielkości
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- Perliczkę umyłam, osuszyłam i natarłam oliwą na zewnątrz i w środku, odstawiłam na bok.
- Jabłko wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, wymieszałam z oliwą, majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
- Do wnętrza perliczki włożyłam farszu aż po same brzegi, zszyłam otwór nicią bawełnianą, można spiąć wykałaczką.
- Zewnątrz zawinęłam ptaka szynką parmeńską, jest on lepki od oliwy i szynka fajnie się przykleja.
- Włożyłam mięso do naczynia do zapiekania, obłożyłam resztą jabłek, zalałam winem,
- nakryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 45 minut, podlewając kilka razy mięso sosem z pieczenia.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki, włożyłam na blaszkę, polałam oliwą, posypałam ziołami i czosnkiem, wymieszałam i piekłam razem z perliczką.
- Na ostatnie 15 minut zdjęłam pokrywkę aby przyrumienić perliczkę.
- Podałam kawałki mięsa z perliczki z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową z wody.
Smacznego.
Pomyła własny.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Katedralna - Łowicz |
2 komentarze
Od dawna mam ochotę przyrządzić perliczkę a teraz wiem jak:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.