Jest delikatny, kremowy i wyśmienity do małosolnego ogórka, zróbcie sobie, polecam.
Pasztet z grzybów.
Składniki: 30 x 11 cm
- 90 g suszonych prawdziwków, podgrzybków
- 3 czerstwe bułki typu kajzerki
- 170 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 średnie cebule
- 90 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 5 jaj
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie pasztetu:
- Grzyby, dzień wcześniej wieczorem namoczyłam w dużej ilości zimnej wody.
- Rano ugotowałam je w tej samej wodzie, odcedziłam a wywar zachowałam.
- Bułki namoczyłam właśnie w wywarze grzybowym, a potem odcisnęłam.
- Ugotowane grzyby posiekałam a cebulkę obrałam i również posiekałam.
- Na rozgrzanym maśle podsmażyłam cebulę, odciśniętą bułkę i grzyby, wystudziłam.
- Do dużej miski włożyłam wystudzone grzyby z cebulką, dodałam żółtka, śmietanę, mąkę, koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszałam.
- Z białek ubiłam sztywną pianę i delikatnie wmieszałam w masę grzybową.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę grzybową.
- Formę z masą pasztetową wstawiłam do większej formy, do połowy napełnionej wodą.
- Piekłam pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 90 minut, w kąpieli wodnej.
- Po upieczeniu studziłam pasztet najpierw na blacie kuchennym a potem całą noc w lodówce.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Sarnów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.