Odnalazłam gdzieś w czeluściach moich półek z książkami, małą książeczkę "Kuchnia włoska" wydaną przez Firmę Księgarską Olesiejuk sp. zoo. - autor nie podany, która jest skarbnicą przepisów włoskich.
Dziś wybrałam do pokazania pyszne danie, trochę jak szakszuka, ale taka po włosku.
Smakuje wybornie, szybko się robi a delektować warto się rano, w południe czy wieczorem, zachęcam.
Omlet w sosie pomidorowym po włosku.
Składniki: 4 porcje
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 150 ml mleka
- 75 g sera gruyere
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 pieczone papryki bez skórki
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 150 ml bulionu warzywnego
- świeżo starty parmezan do posypania
- paluchy do podania
Przygotowanie:
- Obrałam i drobno posiekałam cebulę.
- Rozgniotłam obrane ząbki czosnku ostrzem noża.
- Ser pokroiłam w kostkę, posiekałam pomidory z puszki, pokroiłam w paseczki papryki pieczone.
- Starłam parmezan.
- Masło rozpuściłam na patelni i poddusiłam na nim cebulę i czosnek, około 5 minut.
- Jaja roztrzepałam z mlekiem i wlałam na patelnię z podduszoną cebulą.
- W czasie podpiekania omleta podnosiłam brzegi aby masa z wierzchu wpływała pod spód i ładnie się przypiekała.
- Jak omlet był już prawie gotowy, posypałam go pokrojonym w kostkę serem gruyere'm i zapiekałam jeszcze jakieś 5 minut, obracając po dwa razy na stronę aby stał się złocisty.
- Omlet porwałam na kawałki, można pokroić w paski.
- W garnku umieściłam posiekane pomidory wraz z sosem, paseczki papryki, posiekany rozmaryn, wywar z warzyw i gotowałam 10 minut aż sos zgęstniał.
- Posoliłam do smaku.
- Kawałki omleta włożyłam do sosu i podgrzewałam jeszcze chwilę.
- Podałam posypane parmezanem z paluchami.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Letnie opowieści |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.