Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu.
Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów.
Paluchy na drożdżach na śniadanie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 i 1/5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo do smarowania
- sezam biały do posypania
- mak niebieski do posypania
Przygotowanie:
- Do misy robota wsypałam mąkę, sól, suche drożdże, cukier oraz wlałam wodę i oliwę i dokładnie wymieszałam mieszadłem hakowym.
- Potem wyrabiałam jeszcze 15 minut.
- Misę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Czas wyrastania zależy od pory roku i ciepła w mieszkaniu, czasami jest to 60 minut, czasami 30 minut a czasami 90 minut.
- Jak ciasto podwoiło swoją objętość wyjęłam je na blat i odcinałam kawałki ciasta.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i z każdego kawałka ciasta uformowałam palucha.
- Nie muszą być idealnie równe, takie jakie wyjdą, jakie lubicie.
- Paluchy na blaszce przykryłam ściereczką i odstawiłam do napuszenia na 20 minut.
- Potem posmarowałam paluchy roztrzepanym jajem i posypałam część sezamem a część makiem.
- Piekłam paluchy w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
- Upieczone paluchy studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z grupy "Piekarnicza Brać" na FB.
"Podróże małe i duże"
Pliszka siwa |
2 komentarze
Robię bardzo podobne. Są wyjątkowo smakowite.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Dorotko:)
Dziękuje pięknie Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.