Konserwowe ogóreczki z dodatkiem miodu i aromatycznego kardamonu wyszły rewelacyjnie i dlatego wszystkim polecam.
Ogórków na straganach jeszcze mnóstwo, konserwujemy na zimę małe ogóreczki.
Konserwowe ogórki z dodatkami.
Składniki: 5 słoików 0,9 l
- 2000 g małych ogórków gruntowych
- kwiatostany kopru
- 1 główka czosnku
- 2 marchewki
- 15 plastrów korzenia chrzanu
- 5 łupinek czarnego kardamonu
- ziele angielskie
- 2000 ml wody
- 250 ml octu spirytusowego
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie ogórków:
- Zagotowałam wodę z octem, wyłączyłam ogień, dodałam miód, wymieszałam.
- Ogórki wymyłam i osuszyłam, marchew i chrzan obrałam i pokroiłam w plastry, obrałam czosnek.
- Wyszorowałam słoiki, wyparzyłam je.
- Do każdego słoika włożyłam kwiatostan kopru, po 3 plastry chrzanu, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 łupince czarnego kardamonu.
- Poukładałam w słoikach ogórki, zalałam je zalewą.
- Słoiki zakręciłam i pasteryzowałam w garnku z wodą przez 20 minut.
- Po kilku dniach są gotowe do spożycia.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Frombork |
2 komentarze
Muszą być smaczne:))może jeszcze takie zrobię:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam Reniu, są smakowite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.