Znajdziecie je pod etykietą kuchnia włoska, zapraszam.
Dziś znalazłam w małej książeczce o kuchni włoskiej taki oto przepis na risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem zielonym.
Danie jest przepyszne i polecam każdemu smakoszowi ryżu i kuchni włoskiej.
Risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem zielonym.
Składniki: 4 porcje
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 1 duża cebula
- 350 g ryżu do risotto np. arborio
- ok. 15 nitek szafranu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 850 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego
- 8 suszonych pomidorów
- 50 g szynki parmeńskiej
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 75 g startego sera parmezan
Przygotowanie:
- Obrałam i posiekałam drobno cebulę.
- Suszone pomidory pokroiłam w paski, szynkę parmeńską pokroiłam także w paski.
- Rozmroziłam groszek na sicie.
- Na patelnię wlałam oliwę i włożyłam masło, zeszkliłam na nich cebulę, około 5 minut.
- Teraz dodałam ryż i szafran, smażyłam 1 minute aż ryż się zeszklił.
- Na patelnię wlałam wino i smażyłam aż całe wino odparowało a smak został w ryżu.
- Teraz porcjami dodawałam bulion, ciągle mieszając a następną porcję bulionu dodawałam dopiero jak pierwszą wchłonął ryż.
- Po wlaniu połowy wywaru dodałam pokrojone pomidory.
- Po około 15 minutach cały płyn powinien być wchłonięty przez ryż, jeśli jednak tak się nie stanie, wystarczy dodać trochę wody i jeszcze chwilę mieszać.
- Na koniec dodałam paski szynki, groszek i 3/4 startego sera i gotowałam jeszcze przez 2 - 3 minuty.
- Gotowe danie powinno być wilgotne ale nie kleiste.
- Podałam posypane resztą parmezanu.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Katedralna - Łowicz |
2 komentarze
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.