Aromat lubczyku i suszonych grzybów leśnych, to kwintesencja smaku w tej zupie.
Polecam gorąco do ugotowania, będzie smakowała na pewno.
Grzybowa z lubczykiem i makaronem orkiszowym.
Składniki:
- ok. 100 g suszonych podgrzybków
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 200 g bio makaronu razowego orkiszowego
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- kawałek bulwy selera
- 1 łodyga lubczyku wraz z listkami
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1500 ml wody
- garść trybuli
Przygotowanie zupy:
- Grzyby wieczorem dnia poprzedzającego gotowanie namoczyłam w 1500 ml zimnej wody.
- Następnego dnia ugotowałam je w tej samej wodzie ok. 10 minut.
- Obrałam warzywa i włożyłam do wywaru, dodałam sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, całą łodygę wraz z listkami lubczyku i gotowałam jeszcze 15 minut.
- Na koniec wyłowiłam z wywaru warzywa, marchew pokroiłam w plasterki a resztę warzyw użyłam do sałatki.
- Grzyby pokroiłam w paseczki.
- Do wywaru wlałam śmietankę i mleczko kokosowe i zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Podałam zupę z makaronem, marchewką, paskami grzybów, posypaną trybulą.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Sarnów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.