Kurczak seczuański jest aromatyczny i smakowy, mięso jest soczyste i delikatne.
Polecam danie na wrześniowy obiad, będzie idealne.
Kurczak po azjatycku.
Składniki: porcja dla 4 osób
- 4 duże udka z kurczaka
- 1 - 2 łyżki suszonych płatków chili
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 2 posiekane cebule
- 1 - 2 łyżki stołowe miodu
- 1/4 filiżanki sosu sojowego jasnego
- 2 - 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ryż do podania
Przygotowanie dania:
- Pomarańczę wyszorowałam i starłam z niej skórkę a potem wycisnęłam sok.
- Do 1/3 szklanki soku dodałam skórkę pomarańczową, posiekany czosnek, imbir, posiekaną cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, miód i płatki chili, wymieszałam.
- Uda z kurczaka umyłam, osuszyłam i podzieliłam na połowy.
- Sosem na bazie pomarańczy zalałam udka i odstawiłam na minimum 40 minut.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam udka z każdej strony na złoty kolor a potem wlałam resztę sosu i dusiłam pod przykryciem do momentu aż były miękkie.
- Zagęściłam mąką wymieszaną w wodzie, zagotowałam aż sos zgęstniał.
- Podałam udka z ryżem, polane sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Polsce - zieleń maja |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.