Dziś proponuje kisiel z borówki podkręcony nasionkami kardamonu, które nadają deserowi jedynego i niepowtarzalnego charakteru orientalnego.
Polecam gorąco dla małych i dużych.
Borówkowy kisiel z borówki.
Składniki:
- 500 ml wody
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- 3 łupinki z nasionkami kardamonu
- 200 g borówki amerykańskiej + garść do dekoracji
Przygotowanie kisielu:
- Borówki umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą, dodałam łupinki kardamonu, zagotowałam, gotowałam 5 minut, lekko rozgniotłam tłuczkiem.
- 1/3 szklanki wody wymieszałam z mąką i wlałam do gotujących się borówek, wymieszałam, zagotowałam i gotowałam jeszcze minute aż kisiel zgęstniał.
- Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam, przelałam do szklaneczek, udekorowałam świeżymi borówkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek krzyżacki w Radzyniu Chełmińskim |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.