Wymyśliłam sobie takie kaszotto jak naszła mnie ochota na kaszę gryczaną, a chciałam aby danie było niepospolite.
Tak oto powstało pyszne i pożywne a jakże zdrowe danie z kaszy, polecam.
Danie z kaszy z fasolą i cukinią.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mixu fasoli i cieciorki gotowane na parze - 420 ml - miałam Bonduelle
- sól morska do smaku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 3 pieczone papryki bez skóry
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Obrałam i posiekałam cebulę.
- Cukinię pokroiłam wraz ze skórką w półplasterki, w kostkę pokroiłam pieczone papryki.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło, podsmażyłam na nich cebulę, jakieś 3 minuty, dodałam sypka kaszę i smażyłam 2 minuty.
- Na patelnię wlałam wino i gotowałam aż całe odparowało a smak pozostał w kaszy.
- Teraz dodałam paprykę i cukinię i smażyłam kolejną minutę.
- Teraz na patelnię wlałam gorący bulion i sos sojowy, gotowałam od czasu do czasu mieszając około 15 minut.
- Na koniec włożyłam mix fasoli z puszki, ona nie ma zalewy wiec nie trzeba jej odcedzać, zamieszałam i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Doprawiłam papryka wędzoną, zamieszałam.
- Jakby kaszotto było za gęste wystarczy dodać trochę wody.
- Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Droga usłana różami |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.