Polecam na śniadanie, na deser, na obiad czy kolację.
W pudełku do pracy czy szkoły tez będą znakomite, smażcie koniecznie.
Placki orkiszowe z jabłkiem i brzoskwiniami.
Składniki:
- 2 szklanki kefiru
- 1 duże jabłko
- 1 jaja
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 średnie brzoskwinie
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
- konfitura do podania - u mnie konfitura truskawkowa
Przygotowanie placków:
- Jabłko wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
- Dodałam do jabłka kefir, jaja, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę, wymieszaną z soda i ponownie wymieszałam.
- Brzoskwinie obrałam i pokroiłam na kawałki, włożyłam do ciasta.
- Nabierałam porcję ciasta na łyżkę i układałam na rozgrzanym oleju.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na papierowym ręczniku.
- Podałam z konfiturą z truskawek.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skansen w Maurzycach |
2 komentarze
Och ten kefir. Może być woda mineralna?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Myślę że możesz spróbować, pozdrawiam Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.