Brzoskwinie nadają ciastu wilgotności i jest jeszcze pyszniejsze.
Można użyć brzoskwiń świeżych, tak jak ja ale i z puszki, osączonych.
Ciasto z brzoskwiniami na kaszy mannie.
Składniki: tortownica 18 cm
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej T 650
- 1 całe jajko
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 400 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki ksylitolu
- 170 ml śmietany 18 %
- 1 całe jajko
- 4 połówki brzoskwiń świeżych
Przygotowanie spodu:
- Do miski dodałam mąkę, pokrojone masło, jajo, cukier i śmietanę, zagniotłam ciasto.
- Zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- 3/4 ciasta wyłożyłam spód i boki tortownicy a resztę zostawiłam do zrobienia pasków na wierzchu.
- Przygotowanie masy:
- 300 ml mleka zagotowałam z ksylitolem, pozostałe mleko wymieszałam z proszkiem budyniowym.
- Do gotującego się mleka wsypałam kasze mannę, zagotowałam ponownie.
- Na gotujące mleko z kaszą wlałam proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i ugotowałam gęsty budyń.
- Nakryłam budyń folią spożywczą przyklejając ją do powierzchni budyniu aby nie zrobił się kożuch i odstawiłam do wystygnięcia.
- Wystudzona masę budyniowa zmiksowałam na najwyższych obrotach ze śmietaną i jajem.
- Brzoskwinie pokroiłam w kostkę i włożyłam do masy, wymieszałam a potem przełożyłam masę na wychłodzony spód.
- Z reszty ciasta uwałkowałam placek i pocięłam go na paski, wyłożyłam wierzch w kratkę.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut a potem włączyłam termoobieg i piekłam jeszcze 25 - 30 minut.
- Ciasto powinno być w piekarniku nawet do godziny, ma być rumiane na wierzchu.
- Studziłam ciasto na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Skansen w Maurzycach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.