Pianka jest leciutka, pachnąca kokosem, dla wielbicieli kokosu to idealny deser.
Znakomicie smakuje do kawy czy herbaty na lekki deser.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Kokosowe ciasto malinowe.
Składniki: blaszka 24 x 24 cm
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 puszki mleczka kokosowego po 400 ml każda
- 200 ml wody
- 9 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wody do żelatyny
- 8 łyżek ksylitolu
- 8 łyżek wiórków kokosowych + do posypania
- 125 g malin
Przygotowanie ciasta malinowego:
- Najpierw wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę razem z ksylitolem.
- Potem dodawałam po 1 żółtku, ciągle miksując, powstałam puszysta piana.
- Teraz przesiałam do jaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam łopatką.
- Przelałam ciasto do formy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjęłam ciasto z piekarnika, wystudziłam i ponownie włożyłam do formy.
- Mleko kokosowe wymieszałam z wodą, dodałam ksylitol, zagotowałam, wsypałam wiórki kokosowe, dobrze wymieszałam i pozostawiłam do wystudzenia.
- Żelatynę namoczyłam w 1/4 szklanki wody a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
- Przestudzoną żelatynę cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlałam do masy kokosowej.
- Tężejącą masę wylałam na biszkopt.
- Powciskałam w masę na wierzchu ciasta maliny, posypałam wiórkami kokosowymi i wstawiłam do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Peonie |
2 komentarze
Malinki wyglądają obłędnie! Super przepis ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.