Do drożdżowca użyłam węgierek a do kruszonki dodałam kardamonu, który idealnie pasuje do śliwek.
Polecam ciasto końca lata, słoneczne i pyszne.
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Składniki: forma 32 x 26 cm
- 500 g mąki pszennej T 650
- 42 g świeżych drożdży
- 75 g ksylitolu
- 4 żółtka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 600 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Kardamonowa kruszonka:
- 100 g mąki pszennej T 650
- 80 g masła
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie ciasta:
- Świeże drożdże roztarłam z łyżeczką cukru i wymieszałam z 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki.
- Przykryłam miseczkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
- Jeśli użyjecie drożdży instant wystarczy je wymieszać z mąką.
- Żółtka z jajem utarłam z ksylitolem, dodałam esencję waniliową, wymieszałam.
- Dodałam je do mąki, razem z wyrośniętym zaczynem i letnim mlekiem z rozpuszczonym w nim masłem oraz sól.
- Ciasto wyrabiałam przez 5 - 8 minut.
- Przykryłam miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
- Śliwki umyłam i osuszyłam, usunęłam pestki.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobiłam i włożyłam do foremki, rozciągając je po całej blaszce.
- Składniki kruszonki wsypałam do miski i palcami rozcierając zrobiłam kruszonkę.
- Śliwki powciskałam w ciasto.
- Odstawiłam ciasto na 30 minut do wyrośnięcia, potem wyrośnięte posypałam kruszonką.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Katarzyny i klasztor sióstr bernardynek w Świętej Katarzynie |
2 komentarze
Mniam- widać, że drożdżowe jest niezwykle delikatne :) Pulchne, ale nie suche! Myślę, że to zasługa samych żółtek- muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania nie tylko ze śliwkami, z innymi owocami również.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.