Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego.
Idealny do kanapek, miodu, dżemu i innych dobroci.
Polecam ten chleb bardzo gorąco.
Chleb żytni z kawą i pieprzem czerwonym.
Składniki:
- 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 250 ml wody
- 70 g siemienia lnianego + do posypania
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 10 g drożdży instant
- 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu
- Paweł pisze że chleb podczas wyrabiania się klei i to jest prawda.
- Ja użyłam tutaj robota kuchennego a jak nie macie to weźcie metalową łyżkę i wyrabiajcie.
- Do misy robota wsypałam mąkę, drożdże, utłuczony pieprz, kawę, sól i cukier oraz wsypałam len i wlałam wodę.
- Mieszałam na małych obrotach przez 2 - 3 minuty.
- Po wyrobieniu przełożyłam ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 C i pozostawiłam chleb na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Chleb wyrośnie do brzegów keksówki, posypałam go ziarenkami lnu.
- Jak chleb wyrósł bez wyjmowania go z piekarnika, nastawiłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i czas na 45 minut.
- Po tym czasie chleb powinien być upieczony, ale warto sprawdzić patyczkiem czy się nie klei.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
W maju w lesie |
2 komentarze
Zawsze podziwiam Twoje chlebusie:)))wygląda bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJak miło to słyszeć, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.