Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki – Zupy Carole Clements.
Zupa jest pożywna i bardzo syta, polecam na letnie jak i jesienne dni.
Jako dodatek podałam jajo na twardo.
Zupa z estragonem i zielonym groszkiem.
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 2 pory
- 3 łyżki ryżu białego
- 660 g mrożonego groszku
- 1000 ml wody
- 2 łyżki domowej jarzynki lub pasty bulionowej
- 1 i 1/2 łyżki suszonego estragonu
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- jajo na twardo do podania
Przygotowanie zupy z zielonego groszku:
- Najpierw umyłam i pokroiłam w plasterki pory - białe części i jasnozielone.
- Potem obrałam i posiekałam cebulę.
- W garnku rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, pora i ryż.
- Smażyłam 10 minut.
- Do garnka wlałam wodę, dodałam jarzynkę i estragon, rozmrożony groszek i gotowałam 20 minut.
- Potem tłuczkiem do ziemniaków utłukłam zawartość garnka ale nie całkiem, tylko tyle aby zupa zgęstniała.
- Doprawiłam zupę solą i pieprzem i gotowałam na małym ogniu jeszcze 10 minut.
- Podałam zupę z cząstkami jaja na twardo.
Smacznego.
Przepis z książki: Zupy Carole Clements.
"Podróże małe i duże"
Cytrynek - motyl letnich łąk |
2 komentarze
Takiej zupki jeszcze nie jadłam dobry pomysł
OdpowiedzUsuńPomysł znakomity, polecam koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.