Torrija jest hiszpańskim słodkim specjałem, który przyrządza się ze smażonego chleba.
Przed smażeniem chleb namacza się w mleku lub w słodkim winie i obtacza w jajku.
Podaje się go z wybranymi dodatkami – cukrem, cynamonem, słodkim syropem, miodem lub winem.
W Hiszpanii zajada się go na Wielkanoc właśnie, a ja zajadam go teraz i Wam polecam.
Wielkanocny przysmak z Hiszpanii - Torrija.
Składniki:
- 1 bagietka pełnoziarnista lub bułka wrocławska
- 500 ml mleka
- skórka z 1 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 jaja
- olej do smażenia
- 2 łyżki mielonego cynamonu + 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Bułkę pokroiłam na plastry około 2,5 cm grubości.
- Mleko zagotowałam z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny, odstawiłam do wystudzenia.
- Wyjęłam skórkę i cynamon.
- Na głęboki talerz wylałam mleko i ułożyłam w nim plastry bagietki aż namiękły z obu stron.
- Jajo roztrzepałam na talerzu, nasączone plastry maczałam w jaju i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Na talerzu posypałam mieszanką cynamonu i cukru.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Majowe motyle |
2 komentarze
O tak też bardzo lubię i robię je nie tylko w Wielkim Tygodniu. Można je trochę uprościć. Do przestudzonego mleka, wlej roztrzepane jajka. Wymieszaj i potem namocz w tym bułkę. Smażymy tak samo, z obu stron. Olej się mniej brudzi i nie pryska. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje za podpowiedź Dorotko :-) skorzystam na pewno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.