Kremowy, nie za słodki, nie za kwaśny z polewą śmietankową jest rewelacyjny.
Mangowe serca na górze to kwintesencja elegancji i jego uroku.
Zapraszam do pieczenia.
Wyśmienity sernik z musem z mango.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 100 g mąki pszennej T 650
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
- 15 g kakao
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki zimnej wody
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 150 g kwaśnej śmietany 12%
- 280 g pure z mango - 1 dojrzały owoc
- 3 duże jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 - 3 łyżki pure z mango
Przygotowanie sernika:
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno.
- Składniki na spód, oprócz wody przełożyłam do malaksera i zmiksowałam do momentu aż powstała kruszonka.
- Można posiekać ręcznie.
- Jeśli kruszonka jest za sucha wystarczy dodać zimnej wody i wyrobić.
- Kruszonkę wysypałam na dno tortownicy, wylepiłam cały spód i podpiekłam go w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Przestudzoną tortownicę obłożyłam podwójną warstwą folii aluminiowej, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli z parą i dzięki temu będzie wilgotny i nie opadnie po pieczeniu.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mango obrałam i zmiksowałam na gładkie pure, odłożyłam 2 - 3 łyżki do dekorowania.
- Wszystkie składniki na masę przełożyłam do malaksera i krótko zmiksowałam, do połączenia składników, im dłużej masa jest miksowana tym bardziej się napuszy, urośnie a potem opadnie, a tego nie chcemy, dlatego masę miksowałam do połączenia składników.
- Masę serową wylałam na podpieczony spód.
- Wstawiłam tortownicę do większej formy, wypełniłam do połowy wrzącą wodą i piekłam sernik w 160 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut.
- Po upieczeniu usunęłam kąpiel wodną i wyjęłam sernik na blat.
- Na polewę, wymieszałam wszystkie składniki oprócz pure z mango.
- Wylałam na ciepły wierzch sernika, wyrównałam.
- Na polewie ułożyłam kropki z pure z mango i wykałaczką przeciągnęłam przez kółko tworząc serducha.
- Wystudziłam sernik w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Żarnowiec |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.