Borówki są wdzięcznym owocem do deserów, tutaj sprawdziły się znakomicie.
Ja swojego przecieru z borówek nie przecierałam bo nam pestki nie przeszkadzają, jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej kremowo przecier z borówek wystarczy przetrzeć przez sito.
Lekki sernik na zimno z borówką i cynamonem - deser doskonały.
Składniki: tortownica 24 cm
Masa jogurtowo - borówkowa:
- 500 g borówki amerykańskiej
- 500 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 200 g serka kremowego naturalnego
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- biszkopty okrągłe
- borówki do dekoracji
Przygotowanie sernika z borówkami:
- Żelatynę rozpuściłam w wodzie, pozostawiłam do przestudzenia.
- Borówki zmiksowałam na papkę, jak już pisałam wyżej można je przetrzeć przez sito.
- Wymieszałam jogurt z cukrem, dodałam małym strumieniem ciągle miksując rozpuszczona żelatynę.
- Ubiłam śmietankę na sztywno i połączyłam z masą, delikatnie mieszając.
- Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam biszkopty.
- Na biszkopty wylałam masę borówkową, wyrównałam wierch i wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, przestudziłam.
- Serem zmiksowałam z jogurtem i cukrem na puszystą masę.
- Dodałam do masy cienkim strumieniem, ciągle mieszając rozpuszczona żelatynę, dodałam cynamon, wymieszałam.
- Wylałam masę na masę borówkową, wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Potem wyjęłam i powciskałam na wierzchu borówki w masę, ponownie wstawiłam do lodówki na 3 - 4 godziny.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Bukiet letnich kwiatów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.