Serników na moim blogu jest całkiem spora ilość ale ja je uwielbiam i jeszcze spora ilość na pewno powstanie, korzystajcie z pomysłów.
Delikatny limonkowo - cytrynowy sernik z migdałami i owocami goji.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 150 g otrębowych ciastek maślanych
- 60 g rozpuszczonego masła
- 12 g kakao
- 600 g osączonego na sicie przez godzinę serka homogenizowanego waniliowego - 750 waga przed osączaniem
- 100 g ksylitolu
- 250 g gęstej śmietany kwaśnej 18%
- 90 g mąki kukurydzianej
- 5 białek
- sok z 2 cytryn
- sok z 1 limonki
- skórka z limonki
- 2 łyżki owoców goji
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- skórka z cytryny do dekoracji
- sos czekoladowy do dekoracji
Przygotowanie sernika:
- Godzinę przed robieniem sernika serki w ilości 750 g wyłożyłam na sito i pozwoliłam im ociekać z serwatki.
- Po godzinie masa stała się bardziej zwarta i ważyła 600 g.
- Robiłam spód, czyli herbatniki rozdrobniłam malakserem, można je utłuc wałkiem do ciasta.
- Dodałam rozpuszczone masło i kakao i dokładnie wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam masę herbatnikową i podpiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10 minut.
- Osączony ser włożyłam do miski, dodałam śmietanę, ksylitol, białka, mąkę kukurydzianą, zmiksowałam na gładką masę.
- Teraz dodałam sok z 2 cytryn i 1 limonki - ok. 100 ml oraz skórkę z limonki, wymieszałam.
- Na koniec dodałam owoce goji i posiekane migdały.
- Masę serową wylałam na podpieczony spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Upieczony sernik zostawiłam w piekarniku na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
- Potem studziłam na zewnątrz do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzony sernik polałam sosem czekoladowym i posypałam startą skórką z cytryny, wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Sójka |
2 komentarze
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTak tez smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.