Takie razowe zajadamy bez wyrzutów sumienia.
Smakują obłędnie a jak narobicie więcej, wystarczy je zamrozić aby mieć na inny czas.
Zdrowe, razowe pierożki z pieczarkami.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej graham T 1850
- 150 g mąki pszennej T 450
- szczypta soli
- 1 szklanka wrzątku
- 200 g pieczarek
- sól morska
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- oliwa
- natka pietruszki
Przygotowanie pierożków:
- Pieczarki oczyściłam i drobniutko posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażałam pieczarki aż puściły sok a potem tak długo aż sok odparował.
- Posoliłam, oprószyłam pieprzem i dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam.
- Mąki wsypałam do misy robota, dodałam szczyptę soli i włączyłam go na 1 biegu.
- Dolewałam szklankę wrzącej wody i mieszałam aż powstało elastyczne ciasto.
- Jeśli nie macie robota, to dolewając wrzątek najpierw szybko mieszajcie widelcem a potem powoli rękoma zagniatajcie.
- Tak przygotowane ciasto jest bardzo plastyczne.
- Rozwałkowałam ciasto na cienki placek, wykrawałam krążki, na które nałożyłam farsz i nakryłam drugim krążkiem.
- Przyrządem do robienia pierogów zrobiłam wzorek, dociskając brzegi.
- Zróbcie pierogi w kształcie jaki lubicie.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 - 3 minuty.
- Podałam polane oliwą i posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Na błękitnym niebie - mirabelki w kwietniu |
2 komentarze
Wyglądają przepysznie i do tego nadzienie z pieczarek, które uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJustyna polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.