Ja trochę odjęłam, trochę dodałam i moje danie smakowało wyśmienicie, polecam wszystkim spróbować tego połączenia smaków.
Pulpety z kurczaka w mleczku kokosowym.
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 1 mała szalotka
- 1 mała dymka
- sól morska do mięsa
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka curry w proszku
- olej do smażenia pulpetów
- 1 kapusta pac choi
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 niedużego bakłażana
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 limonka
- oliwa do smażenia warzyw
Przygotowanie pulpetów:
- Najpierw zrobiłam pulpeciki.
- Mięso umyłam, osuszyłam i zmieliłam w malakserze, można w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.
- Do mięsa dodałam posiekaną dymkę i szalotkę, dodałam curry, sól i pieprz i dokładnie wyrobiłam mięso tak aby zaczęło się kleić.
- Z masy ulepiłam 6 małych pulpecików.
- Papryki obrałam i pokroiłam w długie paski, tak samo pokroiłam wcześniej umytego bakłażana wraz ze skórką.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Na patelnię wlałam oliwę, dodałam cebulę, chwilę smażyłam, dodałam bakłażana i papryki, smażyłam 5 minut.
- Na patelnię wsypałam kulki kolendry, dodałam kminek, wymieszałam.
- Teraz wlałam mleczko kokosowe i chwilę gotowałam aż mleczko zgęstniało.
- Dodałam pieprzu seczuańskiego świeżo mielonego, sól do smaku.
- Na koniec wycięłam fileciki z limonki, wrzuciłam je do sosu, z reszty wycisnęłam sok wprost na patelnię, zagotowałam.
- Oddzieliłam liście kapusty i blanszowałam je we wrzącej wodzie przez 2 minuty.
- Pulpety usmażyłam z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Podałam pulpety na liściach kapusty z warzywami w mleczku kokosowym.
Przepis według pomysłu Michela Morana.
"Podróże małe i duże"
Dostojny pan Gawron |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.