Tak podane mięso jest pyszne, szybko znika z talerzy i cieszy gości interesującym smakiem.
Podano do stołu, zapraszam.
Iberyjskie polędwiczki.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa średnia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- mielony imbir
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie polędwiczek:
- Polędwiczkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam na plastry ok. 1,5 cm.
- Lekko palcami je rozgniotłam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam z obu stron moje polędwiczki.
- Miód roztarłam z połową wina, dodałam szczyptę imbiru, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę otartą z pomarańczy.
- W naczyniu które można wstawić do piekarnika - u mnie patelnia żeliwna, ułożyłam podsmażone polędwiczki, zalałam je przygotowanym sosem, dodałam resztę wina i wymieszałam.
- Posoliłam do smaku.
- Wstawiłam patelnię do nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam mięso 30 minut.
- Podałam z kaszą i młodymi listkami.
Przepis kuchni iberyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwietniowe sarenki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.