Można je podawać na przeróżne sposoby, dziś w sosie koperkowym.
Idealne danie na sierpniowy dzionek, polecam.
Klopsiki z dorsza czarnego pieczone.
Składniki: 16 klopsików
- 1 szalotka
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej z czosnkiem
- szczypta pieprzu
- szczypta soli morskiej z ziołami prowansalskimi
- 1/2 pęczka koperku
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki
- 500 g dorsza czarnego bez skóry
- 1 duże jajo
- 1/2 szklanki bułki tartej
Sos:
- 250 ml śmietany 30 %
- sól czosnkowa do smaku
- pieprz
- pęczek koperku
- 1 żółtko do zagęszczenia
- ryż na sypko do podania
Przygotowanie klopsików:
- Wszystkie składniki drobniutko posiekać, lub przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach lub tak jak ja, posiekałam je za pomocą malaksera.
- Do misy malaksera włożyłam rybę pokrojoną w kawałki, czosnek, szalotkę pokrojoną w plastry, dodałam sól, pieprz, posiekane zioła i wbiłam jajo, dodałam bułkę tartą.
- Posiekałam całość na gładką masę, odstawiłam ją na 15 minut aby bułka napęczniała, a potem ulepiłam 16 kulek.
- Kulki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Ugotowałam sos w czasie jak klopsiki się piekły.
- Do garnka wlałam śmietankę, dodałam sól czosnkową, zagotowałam i gotowałam jeszcze chwilę aż śmietanka zgęstniała.
- Dodałam do sosu posiekany koperek, wymieszałam.
- Żółtko roztrzepałam i wlałam do sosu, podgrzewałam, ale nie gotowałam ciągle mieszając aż sos stał się kremowy.
- Doprawiłam pieprzem do smaku.
- Włożyłam upieczone klopsiki do sosu i pozwoliłam im się jeszcze ogrzać.
- Podałam z ryżem basmati na sypko.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwitnąca jagoda - maj 2018 r |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.