Coś pokroić, podsmażyć, podgotować a potem pyszny obiad zajadać w gronie najbliższych, ja tak lubię.
Jeśli w domu znajduje się wielbiciel ziemniaków to dzisiejsze danie to rarytas, trochę hiszpańskiej kiełbasy do tego i zdobyczne szparagi, niebo w gębie jak mawiają.
Polecam jak najbardziej na obiad, albo wczesną kolację po której długi spacer by się przydał.
Młode ziemniaki z koperkiem i sadzone jajo, chorizo w plasterkach.
Składniki: 4 porcje
- 450 - 500 g młodych małych ziemniaków
- 200 g kiełbasy cienkiej chorizo
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 szalotki
- mały pęczek koperku
- sól morska do smaku
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 - 4 jaja
- 5 pieczarek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
- Posiekałam koperek.
- W wodzie po ziemniakach ugotowałam pokrojone na trzy szparagi, dodając szczyptę cukru.
- Chorizo pokroiłam na plastry i zrumieniłam na maśle, dodałam obrana i pokrojoną w plastry szalotkę i dalej smażyłam jakieś 3 minuty.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i dorzuciłam na patelnię, dodałam także umyte wcześniej i osuszone listki szpinaku, smażyłam 3 minuty.
- Na patelnię włożyłam ugotowane ziemniaki, szparagi, chwilę smażyłam, 2 - 3 minuty, dodałam koperek, wymieszałam.
- Na oleju usmażyłam jaja sadzone.
- Na talerzu ułożyłam chorizo z ziemniakami, na wierzchu ułożyłam jajo sadzone, posypałam koperkiem, solą morską i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Pabianic |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.