Będzie szybko, smacznie i pożywnie, rozkosz znajdą miłośnicy serów, jak i makaronu, niech dołączą do nich szpinakowi wielbiciele.
Burrata to taki ser jak mozzarella, tylko w środku ma płynną masę śmietanową, pyszny.
Zachęcam do gotowania.
Makaron ze szpinakiem, serem i boczniakami cytrynowymi.
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 75 g boczniaków cytrynowych
- 1 łyżka oleju
- 200 g makaronu tagliatelle z oregano
- 1 kulka sera burrata - ok. 125 g
- świeże listki tymianku do posypania
- garść kiełków fasoli mung
Przygotowanie dania:
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Szpinak umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski.
- Posiekałam cebulkę i czosnek i podsmażyłam na oliwie, dodałam szpinak.
- Smażyłam aż szpinak puścił sok a potem go odparowałam.
- Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Boczniaki podsmażyłam na oleju razem z kiełkami fasoli mung, posoliłam.
- Wymieszałam makaron ze szpinakiem, ułożyłam na talerzu boczniaki.
- Na talerzu ułożyłam plastry sera, a śmietankę wylałam wprost na makaron.
- Posypałam listkami tymianku.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pan zięba |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.