Zauroczył mnie ten przepis, i lody w mojej zamrażarce szybko się mroziły, trochę pozmieniałam ale i tak są pyszne.
Lody są kremowe, delikatne, rozpływają się w ustach.
Zróbcie sobie i Wy, lato wszak w pełni.
Orzeźwiające lody czekoladowo - kawowe z dodatkiem mięty.
Składniki:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 obrane awokado Hass
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 80 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao
Przygotowanie lodów:
- Do garnka wlałam mleko, dodałam ksylitol, kawę i kakao i podgrzewając mieszałam do rozpuszczenia ksylitolu.
- Posiekałam czekoladę i wsypałam do garnka, zdjęłam z ognia i mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła.
- Masę mleczną wlałam do kielicha blendera, dodałam ekstrakt waniliowy, obrane awokado i listki mięty i zmiksowałam na gładki krem.
- Lody wlałam do pojemnika i włożyłam do zamrażarki.
- Przez pierwsze 3 godziny mieszałam masę widelcem aby równo się zamrażała, a dodatkowo napowietrzała przez 3 godziny.
- Potem pozostawiłam do całkowitego wymrożenia.
- Przed podaniem wyjęłam lody z zamrażarki 30 minut wcześniej aby zmiękły i ładnie się kulkowały.
Przepis z książki "Roślinne kłamstwo".
"Podróże małe i duże"
Kwietniowa mirabelka |
2 komentarze
Mięta i czekolada - mniam!
OdpowiedzUsuń:)
Kasiu tak jak piszesz, mniam, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.