Spaghetti tak podane to robota kilkunastu minut a potem zajadamy pyszne i pożywne danie.
dania Donny Hay rodem z Australii.
Makaron z "kruszonką" po wiejsku.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 100 g chleba razowego na zakwasie
- 8 połówek pomidorów suszonych na słońcu
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- grubo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- oliwa extra vergine do skropienia
- 2 - 3 łyżki starego parmezanu do posypania
Przygotowanie spaghetti po wiejsku:
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam i włożyłam pod pokrywkę do tego samego garnka aby nie wystygł.
- Jak makaron się gotował włożyłam do malaksera pokruszony chleb, pomidory, bazylii, czosnek, sól, pieprz, wlałam oliwę, ocet i miksowałam pulsacyjnie aż masa nabrała wyglądu kruszonki.
- Na rozgrzaną patelnie wsypałam okruchy z malaksera i smażyłam jakieś 3 - 4 minuty, aż się zrumieniły
- Wymieszałam rumiane okruchy z makaronem a na talerzu posypałam parmezanem i plastrami mozzarelli.
Smacznego.
Przepis Donna Hay.
"Podróże małe i duże"
Koteczek pana Franciszka |
2 komentarze
Spaghetti wyglada pysznie:))kotek uroczy:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.