Kotleciki szybko się smaży, pure to tylko obranie ziemniaków a szpinak smaży się błyskawicznie.
Do tego chrupiące pieczarki i danie prawie gotowe, zapraszam serdecznie.
Wołowe kotlety z ziemniakami, szpinakiem i pieczarkami.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku do mięsa
- sól morska
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 pełna łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- olej do smażenia kotletów
- 500 g ziemniaków
- 150 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku do szpinaku
- sól różowa himalajska do szpinaku
- olej do smażenia szpinaku
- 250 g pieczarek
- olej do smażenia pieczarek
- sól morska do pieczarek
Przygotowanie:
- Zaczęłam od zrobienia kotletów.
- Mięso przełożyłam do miski, dodałam posiekaną szalotkę, czosnek, sól, oliwę oraz kmin, curry, posiekaną miętę i tymianek i wyrabiałam mięso na jednolitą masę.
- Pod koniec wlałam lodowatą wodę i wyrabiałam aż mięso było lepkie i nie rozpadało się w dłoni, odstawiłam na 15 minut do lodówki.
- Szpinak umyłam, osuszyłam, posiekałam.
- Na rozgrzanym oleju smażyłam szpinak, posoliłam go aby puścił sok a potem ten sok odparowałam.
- Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Obrałam ziemniaki i ugotowałam je w lekko osolonej wodzie, odcedziłam.
- Utłukłam je ale tak nie do końca i wymieszałam ze szpinakiem.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry, podsmażałam na oleju z obu stron na złoty kolor, posoliłam na końcu.
- Z masy mięsnej zrobiłam kotlety i smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam kotlety na pure ziemniaczanym ze szpinakiem i dodałam pieczarki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pierwsze kwietniowe listki brzozowe |
2 komentarze
Oj to taki prawdziwy obiadek:)))pyszności:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci się podoba, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.