Wystarczy zakręcić, na blaszkę wylać i do piekarnika, potem zajadać ze smakiem.
Polecam gorąco, kisz jest bardzo delikatny i puszysty.
Placek ze szpinakiem.
Składniki: foremka 24 x 24 cm
- 200 ml mleka
- 40 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki masła
- 5 jajek
- mała cebula drobno pokrojona
- 1 szklanka listów świeżego szpinaku
- parmezan do posypania - 80 g
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie kiszu:
- Piekarnik nagrzałam do temperatury 190 C z opcją grzania góra/dół.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Jaja zmiksowałam z cebulką, śmietanką, masłem i mlekiem, solą i pieprzem na gładką masę.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Podsmażyłam go na oliwie.
- Masę wylałam do formy, a na wierzchu rozłożyłam podsmażony szpinak.
- Piekłam 20 minut, po czym wyjęłam, posypałam startym serem i podpiekałam jeszcze 5 - 8 minut aż ser się zrumienił.
- Zajadamy gorący.
Przepis: Smaki Warszawy, ul. Żurawia 47/49, Warszawa, www.smakiwarszawy.pl
"Podróże małe i duże"
Pracowite mrówki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.