Chodził za mną ten pomysł już jakiś czas aż wreszcie się doczekał realizacji.
Kopytka są wilgotne i smakują rewelacyjnie, popróbujcie koniecznie.
Kopytka z kapustą, koperkiem i sosem jogurtowym.
Składniki:
- 700 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
- 160 g białej poszatkowanej drobno kapusty - 1/8 głowy kapuścianej
- 1/2 pęczka koperku
- sól do smaku
- 1 jajo
- 1 czubata szklanka mąki pszennej T 500 + do podsypania
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki koperku
- sól różowa himalajska
- pieprz pomarańczowy do smaku
Przygotowanie kopytek:
- Ziemniaki ugotowałam i przecisnęłam przez praskę dzień wcześniej, wstawiłam do lodówki, powinny być zimne.
- Kapustę drobno poszatkowałam i blanszowałam 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedziłam, przelałam zimną wodą, osuszyłam.
- Ziemniaki wyjęłam na blat, dodałam osuszoną kapustę, posiekany koperek, mąkę, jajo, sól
- i wyrobiłam szybko ciasto, gładkie i elastyczne.
- Uformowałam z ciasta wałek i pokroiłam po skosie na kopytka.
- Gotowałam kluski w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
- Jogurt wymieszałam z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem pomarańczowym.
- Kopytka podałam z sałatką i sosem jogurtowym.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Ważka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.